KWALIFIKACJA BUD14 + BUD15 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 5.
Na każdej zmianie zatrudnionych jest 14 pracowników mających kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi. Na podstawie przedstawionych wymagań określ minimalną powierzchnię jadalni typu I, jeżeli jednocześnie posiłek będzie spożywać 7 pracowników.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, w jadalni typu I na każdego pracownika powinno przypadać co najmniej 1,1 m2, ale całkowita powierzchnia jadalni nie może być mniejsza niż 8 m2. Obliczenia pokazują, że dla 7 pracowników minimalna powierzchnia wynosi 7,7 m2, ale zgodnie z przepisami należy przyjąć wartość nie mniejszą niż 8 m2.



📡 Brak połączenia internetowego