KWALIFIKACJA MED3 + MED14 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 6.
Pacjent z hipercholesterolemią jest przygotowany do samoopieki, jeżeli w jadłospisie uwzględnia ograniczenia w spożywaniu
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Masło 82% zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych, które wpływają negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, dlatego osoba z hipercholesterolemią powinna ograniczyć jego spożywanie. Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, zawierają tłuszcze nienasycone, które są korzystne dla poziomu cholesterolu. Mleko 2% zawiera mniej tłuszczu niż mleko pełnotłuste, ale nadal ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczów nasyconych, które należy ograniczyć w diecie osób z hipercholesterolemią.



📡 Brak połączenia internetowego