KWALIFIKACJA SPC3 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 32.
Piecem piekarskim, w którym kęsy ciasta wprowadzane są na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory wypiekowej jest piec
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Piec obrotowy jest rodzajem pieca piekarskiego, w którym kęsy ciasta są wprowadzane do komory wypiekowej na wózkach rozrostowych. Charakterystyczną cechą tego typu pieca jest to, że wózek z ciastem obraca się w trakcie pieczenia, co zapewnia równomierny rozrost i wypiek produktów. Pozostałe wymienione opcje, takie jak piec taśmowy, wrzutowy czy modułowy, nie spełniają tej funkcji w opisany sposób. Piec taśmowy wykorzystuje ruchomą taśmę do transportu ciasta przez komorę wypiekową, piec wrzutowy polega na ręcznym lub mechanicznym wrzucaniu ciasta do pieca, a piec modułowy składa się z wielu niezależnych modułów, które mogą być konfigurowane w różny sposób. Zatem jedynie piec obrotowy odpowiada opisowi z pytania.



📡 Brak połączenia internetowego