KWALIFIKACJA EKA5 - CZERWIEC 2010

PYTANIE NR 36.
Piekarnia wypieka dwa rodzaje chleba różniące się wagą. W badanym okresie wytworzono 2 000 bochenków chleba "małego" i 1 000 bochenków chleba "dużego". Chleb "mały" jest 2 razy lżejszy od "dużego". Koszty produkcji przedstawiały się następująco:
- materiały bezpośrednie 4 000 zł
- płace bezpośrednie 1 500 zł
- koszty wydziałowe 500 zł
Jednostkowy rzeczywisty koszt wytworzenia chleba "małego" i "dużego" wynosi odpowiednio:
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Koszt wytworzenia bochenka "małego" jest niższy niż "dużego" ze względu na różnicę w wadze. Jednostkowy koszt wytworzenia chleba "małego" wynosi 1,50 zł, a "dużego" 3,00 zł. Koszty produkcji wyniosły 11 000 zł.



📡 Brak połączenia internetowego