KWALIFIKACJA SPO2 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 24.
Podopieczny ma przewlekłe zaburzenia trawienne. Który ze sposobów obróbki termicznej mięsa powinien zaproponować opiekun, pomagając podopiecznemu w przygotowywaniu posiłków?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Gotowanie na parze jest najbardziej odpowiednią metodą obróbki termicznej dla osób z przewlekłymi zaburzeniami trawiennymi. Metoda ta pozwala na przygotowanie potraw o niższej zawartości tłuszczu i łatwiejszych do strawienia, co jest korzystne dla osób z problemami trawiennymi. Pozostałe metody, takie jak pieczenie na maśle, blanszowanie we wrzątku czy smażenie w głębokim tłuszczu, mogą zwiększać trudności trawienne ze względu na wyższą zawartość tłuszczu i intensywniejsze procesy termiczne.



📡 Brak połączenia internetowego