KWALIFIKACJA CHM6 - CZERWIEC 2017

PYTANIE NR 19.
Produkcja saletry amonowej polega na zobojętnianiu kwasu azotowego gazowym amoniakiem. Wartość pH roztworu po neutralizacji powinna wynosić 7. Kontrolne badanie tego roztworu wykazało pH = 9. Jak należy postąpić, aby wyregulować proces i osiągnąć pożądaną wartość pH roztworu opuszczającego neutralizator?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Wartość pH roztworu po neutralizacji wynosi 9, co wskazuje na to, że roztwór jest zasadowy. Aby osiągnąć neutralne pH równoważne 7, należy zwiększyć ilość kwasu azotowego(V), który zobojętni nadmiar amoniaku, przesuwając pH w kierunku kwaśnym. Dodanie zasady wapniowej lub zwiększenie ilości amoniaku jeszcze bardziej zwiększyłoby zasadowość, a dodanie innego kwasu (kwas fosforowy(V)) nie jest optymalne, gdyż komplikuje proces produkcyjny i może wprowadzać niepożądane składniki do produktu końcowego.



📡 Brak połączenia internetowego