KWALIFIKACJA HGT2 - TEST WIEDZY NR 1

PYTANIE NR 4.
Rodzaj dziczyzny Charakterystyka mięsa
A. Delikatne, lekko słodkawe z nutą dzikości
B. Ciemne, o intensywnym smaku i aromacie
C. Intensywny smak, tłuste, ciemnoczerwone mięso
D. Mięso o średniej twardości, o łagodnym smaku
Dopasuj powyższe charakterystyki do odpowiednich rodzajów dziczyzny: sarna, jeleń, dzik, bażant.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Sarna ma mięso delikatne, lekko słodkawe z nutą dzikości (A). Mięso jelenia jest ciemne o intensywnym smaku i aromacie (B). Dzik ma intensywny smak i tłuste, ciemnoczerwone mięso (C). Bażant ma mięso o średniej twardości i łagodnym smaku (D).



📡 Brak połączenia internetowego