KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 32.
Sterylizacja konserw mięsnych powinna być przeprowadzana w temperaturze około
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Sterylizacja konserw mięsnych jest procesem mającym na celu zniszczenie wszelkich mikroorganizmów, w tym przetrwalników bakteryjnych, które mogą być obecne w produktach mięsnych. Aby osiągnąć ten cel, konieczne jest zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury. Zgodnie z literaturą fachową oraz normami dotyczącymi przetwórstwa mięsnego, sterylizacja konserw mięsnych powinna być przeprowadzana w temperaturze około 120 °C. Jest to temperatura wystarczająco wysoka, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i przedłużyć jej trwałość. Pozostałe podane wartości (75 °C, 100 °C, 65 °C) są niewystarczające do pełnej sterylizacji konserw mięsnych.



📡 Brak połączenia internetowego