KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2019

PYTANIE NR 33.
W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli. Wartość liczby estrowej LE w badanym maśle wynosi
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Liczba estrowa (LE) jest wskaźnikiem zawartości estrów kwasów tłuszczowych w masle. Oblicza się ją jako różnicę między liczbą zmydlania (LZ), która wskazuje na całkowitą zawartość kwasów tłuszczowych w postaci wolnych i związanych w estrach, a liczbą kwasową (LK), która wskazuje na zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Wartość liczby estrowej w badanym maśle wynosi 195,6 mg KOH/1g, co jest wynikiem obliczeń zgodnie z podanym wzorem.



📡 Brak połączenia internetowego