KWALIFIKACJA RYB2 - STYCZEŃ 2019

PYTANIE NR 12.
W jakim czasie uzyskuje się wylęg żerujący ryb przy stałej temperaturze wody 10oC, jeżeli czas inkubacji ikry wynosi 120oD a okres rozżerowania wylęgu to 90oD?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć czas uzyskania wylęgu żerującego ryb, należy zsumować czas inkubacji ikry i okres rozżerowania wylęgu, a następnie podzielić przez temperaturę wody:

Całkowity czas w stopniodniach: 120°D + 90°D = 210°D

Czas w dniach: 210°D / 10°C = 21 dni

21 dni to dokładnie 3 tygodnie. Stopniodzień (°D) to jednostka czasu używana w hodowli ryb, która uwzględnia zarówno czas, jak i temperaturę. Przy stałej temperaturze 10°C, każdy dzień odpowiada 10 stopniodniom.



📡 Brak połączenia internetowego