KWALIFIKACJA MED2 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 10.
W profilaktyce próchnicy zębów istotnym czynnikiem jest ograniczenie spożywania
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Węglowodany, szczególnie te proste, są substratem dla bakterii w jamie ustnej, które metabolizując je, produkują kwasy. Te kwasy obniżają pH w jamie ustnej, co prowadzi do demineralizacji szkliwa zębów i może skutkować powstawaniem próchnicy. Ograniczenie spożycia węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych, jest zatem ważnym elementem profilaktyki próchnicy. Peptydy i aminokwasy są składnikami białek i nie mają bezpośredniego wpływu na rozwój próchnicy. Błonnik natomiast jest korzystny dla zdrowia jamy ustnej, ponieważ stymuluje wydzielanie śliny i pomaga w oczyszczaniu zębów.



📡 Brak połączenia internetowego