KWALIFIKACJA ROL4 + ROL10 - CZERWIEC 2012

PYTANIE NR 37.
W uprawie uzyskano ziemniaki o następujących cechach: regularne okrągłe bulwy o wielkości 40 - 50 mm, zawartości suchej masy 18% i zawartości skrobi 15%. Z analizy wymagań jakościowych wynika, że ziemniaki mogą być przeznaczone do
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Ziemniaki o wielkości 40 - 50 mm, zawartości suchej masy 18% i zawartości skrobi 15% spełniają wymagania jakościowe dla ziemniaków konsumpcyjnych, które według tabeli powinny mieć wielkość 40 - 60 mm, kształt regularny, zawartość suchej masy 18 - 22% oraz zawartość skrobi 12 - 16%. Ziemniaki te nie spełniają wymagań dla ziemniaków na frytki (wymagana większa wielkość i inny kształt), na chipsy (wymagana większa zawartość skrobi) ani dla ziemniaków przemysłowych (wymagana większa zawartość suchej masy i skrobi).



📡 Brak połączenia internetowego