KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2019

PYTANIE NR 17.
W urządzeniach chłodniczych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności najczęściej stosowanymi czynnikami chłodniczymi są gazy
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W urządzeniach chłodniczych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności najczęściej stosowanymi czynnikami chłodniczymi są amoniak (NH3) i freony (chlorofluorowęglowodory, CFC). Amoniak jest powszechnie stosowany ze względu na swoje doskonałe właściwości termodynamiczne i niską cenę, mimo że jest toksyczny. Freony były szeroko stosowane ze względu na ich niską toksyczność i stabilność chemiczną, jednak ich użycie jest obecnie ograniczane ze względu na szkodliwy wpływ na warstwę ozonową. Pozostałe odpowiedzi, takie jak izobutan i wodór, propan i butan, oraz tlen i azot, nie są typowymi czynnikami chłodniczymi w przetwórstwie żywności. Izobutan i propan mogą być stosowane w niektórych specyficznych zastosowaniach, ale nie są tak powszechne jak amoniak i freony. Tlen i azot nie są używane jako czynniki chłodnicze w przetwórstwie żywności.



📡 Brak połączenia internetowego