KWALIFIKACJA CHM5 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 11.
Wskaż nazwę procesu biochemicznego, zachodzącego w warunkach naturalnych, polegającego na enzymatycznym rozkładzie związków organicznych bez dostępu tlenu.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Fermentacja to proces biochemiczny, w którym mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby czy drożdże, rozkładają związki organiczne w warunkach beztlenowych, czyli bez dostępu tlenu. W trakcie fermentacji enzymy działają na substraty organiczne, prowadząc do ich przekształcenia w inne związki, takie jak alkohole, kwasy organiczne czy gazy. Proces ten jest wykorzystywany w wielu dziedzinach przemysłu, na przykład w produkcji piwa, wina, chleba czy produktów mlecznych. Pozostałe odpowiedzi: nitryfikacja i denitryfikacja, są związane z cyklem azotu i nie odnoszą się do rozkładu związków organicznych bez dostępu tlenu, a oksydacja wymaga obecności tlenu.



📡 Brak połączenia internetowego