KWALIFIKACJA EKA4 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 15.
Zapas mąki pszennej w magazynie piekarni na początku tygodnia wynosił 50 kg. W analizowanym tygodniu zakupiono i przyjęto do magazynu na podstawie dowodów
- Pz nr 18/01/17 370 kg mąki pszennej,
- Pz nr 19/01/17 250 kg mąki pszennej.

Zapas bieżący pozwalający na zachowanie ciągłości produkcji ustalono na poziomie 450 kg/tydzień. Ustal zapas nadmierny mąki pszennej na koniec tygodnia, jeśli w magazynie powinien znajdować się zapas rezerwowy w wysokości 50 kg.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby ustalić zapas nadmierny mąki pszennej na koniec tygodnia, należy dodać zakupioną ilość mąki (370 kg + 250 kg = 620 kg) do początkowego zapasu (50 kg), co daje 670 kg. Następnie należy odjąć zapas bieżący (450 kg), a wynik podzielić przez 2, co daje 110 kg. Ostatecznie, należy dodać tę wartość do początkowego zapasu rezerwowego (50 kg), co daje 170 kg zapasu nadmiernego.



📡 Brak połączenia internetowego