KWALIFIKACJA HGT2 - TEST WIEDZY NR 1

PYTANIE NR 26.
Zidentyfikuj krytyczny punkt kontrolny (CCP) na podstawie poniższej tabeli:
Etapy procesu Zagrożenia Środki zapobiegawcze
Zakup składników Zanieczyszczenie składników Zakup od zaufanych dostawców
Przechowywanie składników Wzrost bakterii Przechowywanie w odpowiedniej temperaturze
Przygotowanie potrawy Kontaminacja krzyżowa Używanie oddzielnych desek do krojenia dla różnych składników
Serwowanie potrawy Zanieczyszczenie potrawy Serwowanie potrawy na czystych naczyniach
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Krytycznym punktem kontrolnym (CCP) w tym procesie jest etap przechowywania składników. Jest to punkt, w którym można zastosować środki zapobiegawcze, aby zminimalizować lub wyeliminować ryzyko wzrostu bakterii.



📡 Brak połączenia internetowego