LOGOWANIE
- STRONA G艁脫WNA
- TW脫J PAKIET PREMIUM
- MOJE WYNIKI
- MOJE EGZAMINY
- PR脫BNE EGZAMINY ZAWODOWE
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TEST脫W
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSP脫艁PRACA
- KONTAKT
TECHNIK 呕YWIENIA I US艁UG GASTRONOMICZNYCH
| TESTY TEORETYCZNE | ARKUSZE PRAKTYCZNE | KLUCZE I ROZWI膭ZANIA |
| Kwalifikacja T6 | Kwalifikacja T15 |
TESTY OBOWI膭ZKOWE:
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2025
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2025
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2024
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2024
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2023
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2023
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2022
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2022
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2021
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2021
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2020
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2020
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2019
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2019
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2018
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2018
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2017
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2017
- Kwalifikacja T6 - Pa藕dziernik 2016
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2016
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2016
- Kwalifikacja T6 - Wrzesie艅 2015
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2015
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2015
- Kwalifikacja T6 - Wrzesie艅 2014
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2014 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2014
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2014
- Kwalifikacja T6 - Pa藕dziernik 2013
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2013
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2012 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2012
- Kwalifikacja T6 - Stycze艅 2012
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2011 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2011
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2010 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2010
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2009 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2009
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2008 (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2008
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2007
- Kwalifikacja T6 - Czerwiec 2006
- Kwalifikacja T6 - Pr贸bny (test 2)
- Kwalifikacja T6 - Pr贸bny
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2025
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2024
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2024
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2023
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2023
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2022
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2022
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2021
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2021
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2020
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2020
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2019
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2019
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2018
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2018
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2017
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2017
- Kwalifikacja T15 - Pa藕dziernik 2016
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2016
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2016
- Kwalifikacja T15 - Wrzesie艅 2015
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2015
- Kwalifikacja T15 - Stycze艅 2015
- Kwalifikacja T15 - Wrzesie艅 2014
- Kwalifikacja T15 - Czerwiec 2014
- Kwalifikacja T15 - Pa藕dziernik 2013
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2015
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2014 (test 2)
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2014
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2013
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2012 (test 2)
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2012
- Kwalifikacja T6+T15 - Stycze艅 2012
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2011 (test 2)
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2011
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2010
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2009 (test 2)
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2009
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2008
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2006 (test 2)
- Kwalifikacja T6+T15 - Czerwiec 2006
- Kwalifikacja T6+T15 - Pr贸bny
TESTY DODATKOWE:
- Test do rozwi膮zania online na stronie
- Test tylko do pobrania (arkusz PDF)
- Test tylko do pobrania (arkusz PDF)
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE TECHNIK 呕YWIENIA I US艁UG GASTRONOMICZNYCH:
Zakres wiadomo艣ci i umiej臋tno艣ci w zawodzie technik 偶ywienia i gospodarstwa domowego. Absolwent powinien umie膰:
- czyta膰 ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opis贸w, instrukcji, rysunk贸w, szkic贸w, wykres贸w, dokumentacji technicznych i technologicznych;
- stosowa膰 nazwy i poj臋cia w艂a艣ciwe dla gastronomii i gospodarstwa domowego;
- rozr贸偶nia膰 surowce spo偶ywcze pod wzgl臋dem towaroznawczym, przydatno艣ci kulinarnej i warto艣ci od偶ywczej;
- okre艣la膰 warunki przechowywania i magazynowania surowc贸w, p贸艂produkt贸w i wyrob贸w kulinarnych;
- rozr贸偶nia膰 techniki sporz膮dzania oraz podawania potraw i napoj贸w;
- rozr贸偶nia膰 i klasyfikowa膰 potrawy i napoje kuchni polskiej, regionalnej i innych narod贸w;
- dobiera膰 surowce, przyprawy i techniki wykonywania potraw w zale偶no艣ci od rodzaju diety;
- okre艣la膰 zasady sprawowania opieki nad dzie膰mi, chorymi i niepe艂nosprawnymi w rodzinie;
- okre艣la膰 zasady i metody zagospodarowania odpad贸w poprodukcyjnych i pokonsumpcyjnych.
- przetwarza膰 dane liczbowe i operacyjne;
- oblicza膰 warto艣膰 od偶ywcz膮 i energetyczn膮 potraw i posi艂k贸w;
- okre艣la膰 kolejno艣膰 wykonywanych czynno艣ci w procesie wytwarzania wyrob贸w kulinarnych;
- kalkulowa膰 ceny potraw, napoj贸w, ca艂odziennego wy偶ywienia i innych us艂ug;
- dobiera膰 menu do rodzaju przyj臋cia;
- dobiera膰 maszyny, urz膮dzenia i zastaw臋 sto艂ow膮 do ilo艣ci i rodzaju przetwarzanych surowc贸w i liczby konsument贸w;
- stosowa膰 zasady funkcjonalnego i estetycznego wyposa偶ania obiekt贸w zbiorowego wy偶ywienia i zakwaterowania oraz gospodarstw domowych;
- dobiera膰 dzia艂ania marketingowe do sprzeda偶y us艂ug 偶ywieniowych.
- bezpiecznie wykonywa膰 zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpiecze艅stwa i higieny pracy, ochrony przeciwpo偶arowej oraz ochrony 艣rodowiska
