LOGOWANIE

TECHNIK 呕YWIENIA I US艁UG GASTRONOMICZNYCH

PULA PYTA艃 NA EGZAMINY

Wybierz ilo艣膰 pyta艅




(LUB WYBIERZ KONKRETNY TEST PONI呕EJ)

TESTY OBOWI膭ZKOWE:

TESTY DODATKOWE:


- Test do rozwi膮zania online na stronie
- Test tylko do pobrania (arkusz PDF)


KWALIFIKACJE W ZAWODZIE TECHNIK 呕YWIENIA I US艁UG GASTRONOMICZNYCH:

Zakres wiadomo艣ci i umiej臋tno艣ci w zawodzie technik 偶ywienia i gospodarstwa domowego. Absolwent powinien umie膰:

  • czyta膰 ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opis贸w, instrukcji, rysunk贸w, szkic贸w, wykres贸w, dokumentacji technicznych i technologicznych;
  • stosowa膰 nazwy i poj臋cia w艂a艣ciwe dla gastronomii i gospodarstwa domowego;
  • rozr贸偶nia膰 surowce spo偶ywcze pod wzgl臋dem towaroznawczym, przydatno艣ci kulinarnej i warto艣ci od偶ywczej;
  • okre艣la膰 warunki przechowywania i magazynowania surowc贸w, p贸艂produkt贸w i wyrob贸w kulinarnych;
  • rozr贸偶nia膰 techniki sporz膮dzania oraz podawania potraw i napoj贸w;
  • rozr贸偶nia膰 i klasyfikowa膰 potrawy i napoje kuchni polskiej, regionalnej i innych narod贸w;
  • dobiera膰 surowce, przyprawy i techniki wykonywania potraw w zale偶no艣ci od rodzaju diety;
  • okre艣la膰 zasady sprawowania opieki nad dzie膰mi, chorymi i niepe艂nosprawnymi w rodzinie;
  • okre艣la膰 zasady i metody zagospodarowania odpad贸w poprodukcyjnych i pokonsumpcyjnych.
  • przetwarza膰 dane liczbowe i operacyjne;
  • oblicza膰 warto艣膰 od偶ywcz膮 i energetyczn膮 potraw i posi艂k贸w;
  • okre艣la膰 kolejno艣膰 wykonywanych czynno艣ci w procesie wytwarzania wyrob贸w kulinarnych;
  • kalkulowa膰 ceny potraw, napoj贸w, ca艂odziennego wy偶ywienia i innych us艂ug;
  • dobiera膰 menu do rodzaju przyj臋cia;
  • dobiera膰 maszyny, urz膮dzenia i zastaw臋 sto艂ow膮 do ilo艣ci i rodzaju przetwarzanych surowc贸w i liczby konsument贸w;
  • stosowa膰 zasady funkcjonalnego i estetycznego wyposa偶ania obiekt贸w zbiorowego wy偶ywienia i zakwaterowania oraz gospodarstw domowych;
  • dobiera膰 dzia艂ania marketingowe do sprzeda偶y us艂ug 偶ywieniowych.
  • bezpiecznie wykonywa膰 zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpiecze艅stwa i higieny pracy, ochrony przeciwpo偶arowej oraz ochrony 艣rodowiska
馃摗 Brak po艂膮czenia internetowego