LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R11 - CZERWIEC 2014 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.11-01-14.05
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
W rzeźni dokonano uboju 100 sztuk tuczników. W trakcie badania przeduboj owego u świń nie stwierdzono objawów chorobowych. W badaniu poubojowym makroskopowym uznano wszystkie tusze za zdatne do spożycia. Z tusz pobrano próbki mięsa z filarów przepony w celu zbadania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania.
Korzystając z Instrukcji do badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania oraz Wskazówek do wykonania badania:
Przygotuj próbkę zbiorczą z pobranego od 100 szt. świń mięsa, przygotowanego na dwóch tacach. Z mięsem na tacach postępuj jak z filarami przepony pobranymi od tuczników. Zgłoś przez podniesienie ręki gotowość do przygotowania próbki zbiorczej.
Przeprowadź wytrawianie przygotowanej próbki zbiorczej.
Przeprowadź dwukrotną sedymentację. Zadanie zakończ na odessaniu supernatantu z cylindra. Przestrzegaj zasad bhp, po wykonaniu prac, uporządkuj stanowisko.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
- próbka zbiorcza po rozdrobnieniu,
- wynik wytrawiania próbki zbiorczej,
- wynik przeprowadzonej sedymentacji,
- uporządkowane stanowisko
oraz
- przebieg wykonania próbki zbiorczej i przygotowanie próbki zbiorczej do wytrawiania,
- przebieg wytrawiania próbki zbiorczej,
- przebieg sedymentacji I i II.
........
........