LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA R11 - CZERWIEC 2019 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: R.11-01-19.06
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Na terenie rzeźni dokonującej uboju bydła w dniu dzisiejszym została przeprowadzona kontrola przedoperacyjna i międzyoperacyjna w ramach oceny wdrożenia procedur GHP w zakładzie. Ponadto wobec pracowników zakładu została przeprowadzona kontrola znajomości kategoryzacji UPPZ. Wypełnij dokument 1. Tygodniowy raport z kontroli wdrożenia GHP. Wpisu dokonaj w danym dniu tygodnia. Wykorzystaj Informacje z kontroli wdrożenia GHP w rzeźni.
Wypełnij kolumny 3 i 4 Dokumentu 2. Kategoryzacja ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystaj informacje zawarte w załączonym wyciągu z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009.
Wszystkie formularze do wypełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
INFORMACJE Z KONTROLI WDROŻENIA GHP W RZEŹNI
W dniu dzisiejszym za przeprowadzenie kontroli wdrożenia GHP w zakładzie odpowiedzialna jest lek. wet. Anna Przybysz.
O godzinie 4.30 została przeprowadzona kontrola przedoperacyjna, w trakcie której ustalono:
- ściany, posadzki i sufity w pomieszczeniach hali uboju, jeliciarni, chłodni są wizualnie czyste; podesty do wytrzewiania, rynny do wykrwawiania nie noszą widocznych śladów zanieczyszczeń,
- boks do oszałamiania, piły ubojowe, sterylizatory bez widocznych zanieczyszczeń,
- oświetlenie sprawne, osłona lampy w toalecie męskiej niekompletna,
- oświetlenie na stanowisku oszałamiania o odpowiednim natężeniu,
- kratki ściekowe oczyszczone, drożne, w hali uboju bydła średnica oczek kratek ściekowych nie przekracza 6 mm,
- brak skroplin pary wodnej na suficie w pomieszczeniach produkcyjnych,
- brak śladów wzrostu pleśni na styku płytek oraz na suficie i ścianach,
- temperatura na wskaźniku sterylizatora oraz mierzona termometrem wynosi 81°C,
- umywalki czyste, zaopatrzone w ciepłą i zimną wodę,
- kosze na śmieci przy umywalkach opróżnione,
- dozowniki na mydło przy umywalkach uzupełnione,
- odzież ochronna pracowników czysta.
O godzinie 10.00 lek. wet. Anna Przybysz przeprowadziła kontrolę międzyoperacyjną, w trakcie której ustaliła:
- hala uboju, jeliciarnia bez zalegających zanieczyszczeń,
- piły ubojowe, przyrząd do obrabiania odbytu dezynfekowane po każdej sztuce,
- temperatura na wskaźniku sterylizatora oraz mierzona termometrem wynosi 83,3°C,
- umywalki bez zabrudzeń, z dostępem ciepłej i zimnej wody, dozowniki na mydło i płyny dezynfekcyjne uzupełnione,
........
........