LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA TG3 - CZERWIEC 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: TG.03-01-23.06-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj 10 sztuk ślimaków maślanych z makiem zgodnie z podaną recepturą i instrukcją technologiczną. Wypełnij Tabelę 1. Zużycie wybranych surowców do wyprodukowania ciasta na ślimaki maślane z makiem z 25 kilogramów mąki.
Większość surowców, z wyjątkiem wody, została odważona zgodnie z recepturą. Surowce nietrwałe są zabezpieczone w chłodziarce. Jaja są zdezynfekowane.
Wypieczone ślimaki maślane ułóż na talerzu/półmisku i wraz z arkuszem pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym do oceny.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppoż. i ochrony środowiska. Po zakończeniu prac uporządkuj stanowisko pracy.
Instrukcja technologiczna
1. Przygotować surowce do produkcji:
- przesiać przez sito mąkę pszenną typ 550 przeznaczoną do ciasta,
- upłynnić masło podgrzewając do temperatury 40 °C,
- odmierzyć 150 ml zimnej wody wodociągowej i podgrzać do temperatury 40 °C, a następnie rozpuścić w niej cukier i sól,
- mleko podgrzać do temperatury 35^40 °C i rozprowadzić w nim drożdże do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
2. Sporządzić ręcznie lub przy pomocy miesiarki/miksera jednorodne ciasto pszenne metodą jednofazową.
3. Przeprowadzić fermentację ciasta do podwojenia objętości (około 20^30 minut).
4. Przebić wyrośnięte ciasto i ponownie poddać fermentacji przez około 15^20 minut.
5. Ustawić temperaturę pieca na 180 °C.
6. Przygotować blachę do wypieku wykładając ją papierem do pieczenia.
7. Podzielić ciasto na 10 równych kęsów.
8. Uformować kolejno 10 ślimaków maślanych w sposób przedstawiony na ilustracjach 1, 2.:
........
........