LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA HGT4 - CZERWIEC 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 2
KOD ARKUSZA: HGT.04-02-22.06-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj 2 potrawy: ziemniaki puree i surówkę z białej kapusty. Wykorzystaj receptury zamieszczone w arkuszu.
Stanowisko do wykonania potraw jest wyposażone w sprzęt, naczynia i surowce. Potrzebne ilości surowców są odważone i odmierzone zgodnie z recepturami. Do wykonania potraw dobierz odpowiedni sprzęt i naczynia.
Każdą potrawę wyporcjuj na 2 równe części i podaj na oddzielnych talerzach, zgodnie z informacją zawartą w sposobie wykonania potrawy. Talerze są przygotowane na stanowisku.
Zgłoś przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego przez podniesienie ręki gotowość do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppoż., ochrony środowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Ziemniaki puree. Receptura na 2 porcje
Sposób wykonania
1. Umyj i obierz ziemniaki.
2. Opłucz ziemniaki i pokrój na mniejsze części.
3. Ziemniaki ugotuj od wrzącej osolonej wody w garnku pod przykryciem.
4. Umyj i osusz koper.
5. Posiekaj drobno koper.
6. Rozpuść masło na patelni.
7. Odcedź i odparuj ziemniaki.
8. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
9. Przeciśnięte ziemniaki wymieszaj z masłem i posiekanym koprem.
10. Podziel ziemniaki puree na 2 równe porcje i wyłóż gorące na 2 talerze do dania zasadniczego._
Surówka z białej kapusty. Receptura na 2 porcje
Sposób wykonania
1. Umyj kapustę.
2. Poszatkuj drobno kapustę.
3. Umyj i obierz jabłka oraz marchew.
4. Opłucz marchew i jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Wyciśnij sok z cytryny i polej starte składniki.
6. Wymieszaj kapustę, marchew i jabłka.
7. Dodaj majonez i wymieszaj.
8. Dopraw solą.
9. Podziel surówkę na 2 równe porcje i wyłóż na 2 talerze zakąskowe._
........
........