LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG18 - CZERWIEC 2022 - ROZWIĄZANIE ZADANIA NR 1

KOD ARKUSZA: TG.18-01-22.06-SG


POBIERZ ROZWIĄZANIE ZADANIA

ZOBACZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ROZWIĄZANIA:

Rezultat 1: Zapotrzebowanie na mus brzoskwiniowy, opakowania jednostkowe i zbiorcze do produkcji 1 500 litrów jogurtu mieszanego brzoskwiniowego - Tabela 1
zapisane:
R.1.1 mus brzoskwiniowy [litr]: 87,6 R.1.2 kubki z tworzywa sztucznego o pojemności 300 ml [sztuki]: 5600
R.1.3 butelki z tworzywa sztucznego o pojemności 500 ml [sztuki]: 2640
R.1.4 kartony z wytłaczarką na 16 sztuk kubków [sztuki]: 350
R.1.5 kartony z wytłaczarką na 12 sztuk butelek [sztuki]: 220 R.2
Rezultat 2: Schemat technologiczny produkcji jogurtu mieszanego brzoskwiniowego z uwzględnieniem etapów, parametrów technologicznych i krytycznych punktów kontroli CCP
dopuszcza się inne określenia poprawne merytorycznie zapisane:
R.2.1 ocena jakościowa mleka do produkcji jogurtu
R.2.2 normalizacja mleka, homogenizacja mleka
R.2.3 pasteryzacja, chłodzenie mleka
R.2.4 fermentacja mleka lub dojrzewanie I
R.2.5 mieszanie z wsadem owocowym lub dodatek wsadu owocowego
R.2.6 rozlewanie jogurtu zamykanie opakowań lub rozlew do opakowań jednostkowych
R.2.7 chłodzenie
R.2.8 magazynowanie
R.2.9 zapisane parametry technologiczne przy co najmniej 4 etapach:
- homogenizacja mleka: 60-65°C i ciśnienie 15-17 MPa,
- pasteryzacja mleka: 85-95°C i czas 10 minut,
- oziębianie mleka: 45°C,
- fermentacja mleka (dojrzewanie I): czas 4-5h i kwasowość skrzepu 34-42°SH,
- mieszanie i chłodzenie skrzepu: 14°C,
- dojrzewanie II: 8-10°C i czas 2 dni,
- magazynowanie: temperatura 3-5°C
R.2.10 zapisane CCP przy co najmniej 2 podanych etapach: ocena jakości mleka, pasteryzacja mleka, dojrzewanie I (fermentacja), dojrzewanie II lub dojrzewanie, magazynowanie jogurtu
R.3
........
........

POBIERZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Arkusz jest przeznaczony dla zawodów:



INNE ROZWIĄZANIA Z KWALIFIKACJI TG18