LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- MOJE WYNIKI
- MOJE EGZAMINY
- PRÓBNE EGZAMINY ZAWODOWE
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
CUKIERNIK
| TESTY TEORETYCZNE | ARKUSZE PRAKTYCZNE | KLUCZE I ROZWIĄZANIA |
| Kwalifikacja SPC1 |
ARKUSZE PRAKTYCZNE:
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2025 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2025 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2025 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2025 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2024 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2024 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2024 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2024 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2023 - Zadanie praktyczne nr 3
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2023 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2023 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2023 - Zadanie praktyczne nr 3
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2023 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2023 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2022 - Zadanie praktyczne nr 3
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2022 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2022 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2022 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Styczeń 2022 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2021 - Zadanie praktyczne nr 3
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2021 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja SPC1 - Czerwiec 2021 - Zadanie praktyczne nr 1
ARKUSZE PRAKTYCZNE (PODOBNE KWALIFIKACJE):
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2022 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2021 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2020 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2020 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2019 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2019 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2018 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2018 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2017 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2017 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2016 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Październik 2016 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2016 - Zadanie praktyczne nr 2
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2016 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Wrzesień 2015 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Styczeń 2015 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2015 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Wrzesień 2014 - Zadanie praktyczne nr 1
- Kwalifikacja T4 - Czerwiec 2014 - Zadanie praktyczne nr 1
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE CUKIERNIK:
Zakres wiadomości i umiejętności w zawodzie ZSZ cukiernik. Absolwent powinien umieć:
- czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych,
- rozróżniać surowce, dodatki i materiały pomocnicze do produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
- określać przydatność surowców do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich na podstawie oceny organoleptycznej;
- wskazywać warunki przechowywania surowców do produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
- rozróżniać półprodukty, wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
- rozróżniać etapy procesu produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
- rozróżniać maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
- rozpoznawać zmiany zachodzące w surowcach i półproduktach podczas obróbki wstępnej i cieplnej oraz przechowywania produktów cukierniczych i ciastkarskich;
- stosować nazwy, pojęcia i określenia właściwe dla branży cukierniczej, dotyczące surowców, dodatków, półproduktów i wyrobów gotowych, maszyn i urządzeń, drobnego sprzętu pomocniczego oraz materiałów stosowanych w budowie maszyn i urządzeń;
- korzystać z receptur, normy zużycia opakowań, informacji zawartych w instrukcjach technologicznych wytwarzania półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych;
- rozróżniać technologie i urządzenia do sporządzania półproduktów i wyrobów gotowych określonego sortymentu.
- przetwarzać dane liczbowe i operacyjne
- dobierać surowce, maszyny i urządzenia do produkcji określonego asortymentu wyrobów;
- dobierać warunki przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- obliczać ilość surowców potrzebnych do wyprodukowania określonej ilości półproduktu i wyrobu cukierniczego i ciastkarskiego oraz ilość opakowań;
- dobierać metody produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
- ustalać kolejność operacji i procesów technologicznych;
- dobierać narzędzia i techniki pomiarowe do określania temperatury, masy i objętości, wilgotności, ciśnienia;
- interpretować wyniki pomiarów jakości surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ciastkarskich;
- przeprowadzać kalkulację cenową wyrobu gotowego cukierniczego i ciastkarskiego;
- rozliczać zużycie surowców;
- dobierać surowce, maszyny i urządzenia do produkcji określonego asortymentu wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
- dobierać technikę wykańczania wyrobów gotowych;
- wykonywać obliczenia wartości energetycznej wyrobów cukierniczych i ciastkarskich.
- bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
- wskazywać sposoby zapobiegania niekorzystnym zmianom zachodzącym w surowcach i półproduktach podczas obróbki wstępnej i cieplnej oraz przechowywania produktów cukierniczych i ciastkarskich;
- stosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w zakładach cukierniczych i ciastkarskich;
- dobierać środki ochrony osobistej stosowane w produkcji cukierniczej i ciastkarskiej;
- wskazywać zagrożenia występujące podczas obsługi maszyn, urządzeń i narzędzi do wytwarzania wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
- wskazywać sposoby udzielania pomocy przedlekarskiej poszkodowanemu w wypadku przy pracy.
