KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2019

PYTANIE NR 22.
Aby wyprodukować mięso w postaci półfabrykatów do sprzedaży, plastry mięsa o grubości 1÷2 cm należy umieścić na tackach, a następnie
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby wyprodukować mięso w postaci półfabrykatów do sprzedaży, plastry mięsa o grubości 1÷2 cm należy umieścić na tackach, a następnie zamknąć próżniowo. Zamknięcie próżniowe jest kluczowe, ponieważ pozwala na dłuższe przechowywanie mięsa bez utraty jego jakości. Proces ten ogranicza dostęp tlenu, co zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii i przedłuża świeżość produktu. Pozostałe odpowiedzi, takie jak "szybko zamrozić", "oznakować etykietą" i "lekko podgrzać", nie są odpowiednie w kontekście przygotowania półfabrykatów mięsnych do sprzedaży.



📡 Brak połączenia internetowego