KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 13.
Ile karkówki należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 100 kg obrobionego karczku na wędzonkę, jeżeli wskaźnik uzysku z rozbioru uzupełniającego wynosi 53,5%?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć ilość karkówki potrzebną do uzyskania 100 kg obrobionego karczku, należy zastosować prostą proporcję. Wskaźnik uzysku z rozbioru uzupełniającego wynosi 53,5%, co oznacza, że z każdego kilograma surowca otrzymujemy 53,5% jego masy jako produkt finalny. Zatem, aby otrzymać 100 kg produktu finalnego, musimy podzielić masę docelową przez wskaźnik uzysku w formie ułamka dziesiętnego:
100 kg / 0,535 = 186,9158878504672897196261682243 kg
Po zaokrągleniu wyniku do dwóch miejsc po przecinku otrzymujemy 186,92 kg. Jest to ilość karkówki, którą należy pobrać z magazynu, aby po obróbce uzyskać 100 kg obrobionego karczku na wędzonkę.



📡 Brak połączenia internetowego