KWALIFIKACJA HGT12 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 21.
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto uroczystego obiadu dla jednej osoby, jeżeli całkowity koszt przygotowania obiadu dla 15 osób wyniósł 240,00 zł i zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Stosując marżę gastronomiczną w wysokości 150%, należy najpierw wyliczyć koszt netto, czyli podzielić całkowity koszt przez 2,5. W tym przypadku koszt netto przygotowania obiadu dla 15 osób wynosi 96,00 zł. Następnie, aby obliczyć cenę gastronomiczną netto dla jednej osoby, należy podzielić koszt netto przez liczbę osób, czyli 96,00 zł / 15 osób = 6,40 zł/osoba. Ostatecznie, aby otrzymać cenę gastronomiczną netto dla jednej osoby, należy pomnożyć tę kwotę przez 1,5 (czyli dodać marżę), czyli 6,40 zł/osoba * 1,5 = 9,60 zł/osoba. Jednak pytanie dotyczyło ceny netto, więc prawidłowa odpowiedź to 40,00 zł za jedną osobę.



📡 Brak połączenia internetowego