KWALIFIKACJA SPC7 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 6.
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W tabeli przedstawiono cztery zestawy, z których każdy składa się z nazwy wypieku cukierniczego i technologii wytwarzania ciasta. Pączki są zazwyczaj robione z ciasta drożdżowego, a nie parzonego, więc zestaw I jest niepoprawny. Gniazdka mogą być wykonane z różnych rodzajów ciasta, ale ciasto biszkoptowe nie jest typowe dla tego wypieku, więc zestaw II również jest niepoprawny. Sękacz jest wyrabiany z ciasta, które zawiera drożdże, więc zestaw III jest niepoprawny. Herbatniki są wyrabiane z ciasta kruchego, co czyni zestaw IV jedynym poprawnym zestawem.



📡 Brak połączenia internetowego