KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2006

PYTANIE NR 30.
Koszt surowców potrzebnych do sporządzenia 5 porcji pierogów wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna wynosi 10 zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 porcji pierogów.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Cena sprzedaży 1 porcji pierogów składa się z kosztów surowców oraz marży gastronomicznej. Dlatego cena sprzedaży 1 porcji wynosi 2 zł, ponieważ 10 zł (koszt surowców + marża) / 5 porcji = 2 zł. Jednakże, jeśli chcemy zarobić dodatkowe 10 zł na 5 porcjach (czyli 2 zł na każdej porcji), to należy dodać tę kwotę do ceny sprzedaży jednej porcji, czyli 2 zł + 2 zł = 4 zł.



📡 Brak połączenia internetowego