KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 26.
Który sos należy sporządzić na bazie emulsji żółtka i masła?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Sos holenderski jest klasycznym sosem kuchni francuskiej, który przygotowuje się na bazie emulsji z żółtek i stopionego masła. Charakterystyczne dla tego sosu jest to, że żółtka są ubijane nad parą wodną, a następnie stopniowo dodaje się do nich masło, co tworzy gładką i jednolitą emulsję. Pozostałe wymienione sosy (chrzanowy, potrawkowy, beszamelowy) są przygotowywane na innych bazach i nie wymagają emulsji żółtka z masłem. Sos chrzanowy często bazuje na śmietanie lub majonezie, sos potrawkowy na bulionie z dodatkiem mąki jako zagęstnika, a sos beszamelowy jest przygotowywany na bazie mleka i roux (mieszanki masła i mąki).



📡 Brak połączenia internetowego