KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 10.
Mięso cielęce krwawe ze ścięgnami i węzłami chłonnymi należy do klasy
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Klasyfikacja mięsa cielęcego, w tym przypadku krwawego ze ścięgnami i węzłami chłonnymi, jest zależna od jakości i cech fizycznych mięsa. W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, stosuje się różne systemy klasyfikacji mięsa, które mają na celu ułatwienie identyfikacji jakości mięsa zarówno dla konsumentów, jak i producentów. Chociaż szczegółowe kryteria mogą się różnić, mięso z widocznymi ścięgnami i węzłami chłonnymi zazwyczaj nie jest klasyfikowane jako najwyższej jakości (klasa I) ze względu na niższą wartość kulinarną i estetyczną. W związku z tym, odpowiedź "III." wydaje się być najbardziej prawdopodobna, sugerując niższą klasę jakościową mięsa. Należy jednak pamiętać, że bez bezpośredniego odniesienia do konkretnego systemu klasyfikacji i jego kryteriów, trudno jest jednoznacznie określić klasę mięsa tylko na podstawie opisu.



📡 Brak połączenia internetowego