KWALIFIKACJA SPC4 - STYCZEŃ 2020

PYTANIE NR 11.
Mięso drobne wołowe z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, z 5 mm warstwą tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego, o analitycznej zawartości tłuszczu 22%, należy do
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Mięso opisane w pytaniu ma analityczną zawartość tłuszczu wynoszącą 22%, 5 mm warstwę tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego, jest bez przekrwień i węzłów chłonnych. Z tabeli wynika, że mięso spełniające te kryteria, z zawartością tłuszczu do 45% i warstwą tłuszczu do 10 mm, kwalifikuje się do klasy III. Pozostałe klasy mają niższe progi zawartości tłuszczu lub nie spełniają innych kryteriów.



📡 Brak połączenia internetowego