KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2018

PYTANIE NR 9.
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, do której klasy jakościowej należy zaliczyć mięso drobne wołowe bez grubszych ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 10,5% tłuszczu.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Mięso drobne wołowe bez grubszych ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 10,5% tłuszczu, kwalifikuje się do II klasy jakościowej. Zgodnie z tabelą, II klasa jakościowa mięsa drobnego wołowego charakteryzuje się brakiem grubszych ścięgien, niedopuszczalnością przekrwień i węzłów chłonnych oraz analizowaną zawartością tłuszczu do 16%. Podane 10,5% tłuszczu mieści się w tym przedziale, co potwierdza przynależność do II klasy.



📡 Brak połączenia internetowego