KWALIFIKACJA MED12 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 35.
Niebezpieczeństwo korozji wżerowej wzrasta wraz ze
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Korozja wżerowa jest szczególnym rodzajem korozji, która powoduje lokalne uszkodzenia materiału, często w postaci wżerów lub pittingu. Chlorki, będące jednymi z agresywnych anionów, przyczyniają się do przyspieszenia procesu korozji, szczególnie w przypadku metali takich jak stal nierdzewna. Obecność chlorków może prowadzić do przełamania pasywnej warstwy ochronnej na powierzchni metalu, co zwiększa podatność na korozję lokalną. Wzrost stężenia chlorków w środowisku eksploatacji materiału zwiększa ryzyko wystąpienia korozji wżerowej, ponieważ chlorki są bardzo aktywne elektrochemicznie i mogą inicjować oraz propagować procesy korozji. Zatem odpowiedź mówiąca o wzrastającej ilości chlorków jest poprawna, gdyż to właśnie one mają bezpośredni wpływ na zwiększenie niebezpieczeństwa wystąpienia korozji wżerowej.



📡 Brak połączenia internetowego