KWALIFIKACJA HGT12 - CZERWIEC 2017

PYTANIE NR 25.
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Cena jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml wynosi 10,00 zł brutto - zostało to obliczone z ceny butelki wina podzielonej przez ilość lampki w butelce (5) oraz dodanego podatku VAT (23%). Następnie cena brutto została pomnożona przez marżę gastronomiczną w wysokości 100%, co daje cenę 20,00 zł brutto. Ostatecznie cena brutto została podzielona przez ilość lampki (0,1 l), dając cenę 24,60 zł brutto za jedną lampkę wina.



📡 Brak połączenia internetowego