KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2018

PYTANIE NR 32.
Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w przetworach owocowych wykonuje się metodą
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Metoda Schoorla, znana również jako metoda Luffa-Schoorla, jest stosowana do oznaczania zawartości cukrów redukujących w produktach spożywczych, w tym w przetworach owocowych. Metoda ta opiera się na reakcji redukcji jonów miedzi(II) do miedzi(I) przez cukry redukujące w środowisku alkalicznym, co prowadzi do powstania czerwonego osadu tlenku miedzi(I). Pozostałe wymienione metody, tj. Karla-Fischera, Kjeldahla i Hanusa, służą do innych celów: Karl-Fischer do oznaczania zawartości wody, Kjeldahl do analizy zawartości azotu, a Hanus do jodometrycznych oznaczeń.



📡 Brak połączenia internetowego