KWALIFIKACJA CHM4 - CZERWIEC 2021

PYTANIE NR 34.
Podczas badań mikrobiologicznych żywności przed posiewem należy próbkę rozcieńczyć. W tym celu po wymieszaniu badanego materiału płynnego pobiera się jałową pipetą 10 cm3, przenosi do kolby zawierającej 90 cm3 płynu rozcieńczającego i dokładnie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki zawierającej 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób otrzymuje się rozcieńczenie
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Próbka żywności musi być rozcieńczona przed posiewem, aby uzyskać odpowiednią ilość bakterii do badania. Przy użyciu pipety 10 cm3 pobiera się próbkę i umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego. Następnie pobiera się 1 cm3 z tej mieszanki i umieszcza w probówce z 9 cm3 płynu rozcieńczającego, co daje rozcieńczenie 1:100.



📡 Brak połączenia internetowego