KWALIFIKACJA SPO2 - CZERWIEC 2018

PYTANIE NR 35.
Podopieczna chorująca na cukrzycę typu 2. samodzielnie przygotowuje posiłki, ale nie zwraca uwagi na jakość produktów i wybiera tylko te, które lubi. Pomiary często wykazują wysoki poziom cukru we krwi.
W tej sytuacji opiekun powinien przeprowadzić z podopieczną trening
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Podopieczna chorująca na cukrzycę typu 2 powinna zwracać uwagę na jakość produktów, które spożywa, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Trening kulinarny jest odpowiedni, ponieważ pomoże jej zrozumieć, jakie produkty są zdrowe i jak przygotowywać posiłki, które będą wspierać jej stan zdrowia. Pozostałe odpowiedzi (techniczny, kognitywny, orientacyjny) nie są bezpośrednio związane z problemem żywieniowym wynikającym z cukrzycy typu 2.



📡 Brak połączenia internetowego