KWALIFIKACJA SPO5 - STYCZEŃ 2019

PYTANIE NR 30.
Podopieczna, ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, ma zaleconą dietę oszczędzającą z ograniczeniem błonnika i substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Którą grupę produktów może wykorzystywać opiekunka do przygotowania posiłku dla podopiecznej?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Podopieczna z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy potrzebuje diety oszczędzającej, czyli takiej, która nie drażni błony śluzowej żołądka i nie pobudza wydzielania soku żołądkowego. Produkty takie jak pieczywo pszenne, gotowane ziemniaki, jaja na miękko, twaróg i drób są łatwostrawne i nie powodują podrażnień, dlatego są odpowiednie do wykorzystania w diecie tej osoby.



📡 Brak połączenia internetowego