KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2019

PYTANIE NR 17.
Podstawowe składniki ciasta biszkoptowego: jaja, mąka i cukier, należy zastosować w proporcji 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jaj należy przygotować do sporządzenia ciasta z 1 kg mąki, przyjmując, że 1 jajo waży 50 gramów?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby zachować proporcję 2 kg : 1 kg : 1 kg, musimy przygotować 40 jaj, ponieważ 2 kg to 4000 g, a 1 jajo waży 50 g, czyli 4000 g / 50 g = 80 sztuk jaj. W proporcji 2:1:1, na 4000 g składników, przypada 2000 g cukru i 1000 g mąki, więc 1 kg mąki będzie wymagał 40 jaj (1000 g / 25 g na jajo = 40).



📡 Brak połączenia internetowego