KWALIFIKACJA SPC3 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 9.
Podstawowymi urządzeniami kontrolno-pomiarowymi, którymi systematycznie monitoruje się parametry w magazynach mąki są
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Termometr jest urządzeniem służącym do mierzenia temperatury, co jest kluczowe w magazynach mąki, aby zapobiegać psuciu się produktu i rozwojowi szkodliwych organizmów. Psychrometr to przyrząd do pomiaru wilgotności powietrza, co jest równie ważne w magazynach mąki, ponieważ odpowiedni poziom wilgotności zapobiega zlepianiu się mąki i utrzymaniu jej jakości. Pozostałe odpowiedzi zawierają urządzenia, które nie są bezpośrednio związane z kontrolą parametrów w magazynach mąki: manometr służy do mierzenia ciśnienia, pirometr do pomiaru wysokich temperatur bezkontaktowo, a sonda temperaturowa i waga analityczna służą odpowiednio do pomiaru temperatury w konkretnych punktach i precyzyjnego ważenia, ale nie są one podstawowymi urządzeniami do monitorowania parametrów w magazynach mąki.



📡 Brak połączenia internetowego