KWALIFIKACJA ROL11 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 9.
"Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpalaniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarty tułów, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu." Opis dotyczy rasy
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Opis przedstawiony w pytaniu odnosi się do rasy bydła piemontese, która jest znana z Włoch. Charakterystyczne cechy tej rasy, takie jak umaszczenie, masa ciała dorosłych osobników, a także wykorzystanie mleka do produkcji sera parmezanu, pasują do opisu rasy piemontese. Pozostałe wymienione rasy (hereford, charolaise, salers) mają inne charakterystyczne cechy i pochodzenie, co wyklucza je jako poprawne odpowiedzi na to pytanie.



📡 Brak połączenia internetowego