KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 34.
Roztwór KOH jest stosowany jako titrant w analizie żywności do oznaczania
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Roztwór KOH (wodorotlenek potasu) jest używany jako titrant w metodzie miareczkowania do oznaczania liczby kwasowej tłuszczów. Liczba kwasowa to miara ilości wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczu i wyraża się ją w miligramach KOH potrzebnych do zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych w 1 gramie tłuszczu. Proces ten polega na neutralizacji kwasów tłuszczowych przez KOH, co pozwala na określenie ich ilości. Pozostałe odpowiedzi są niepoprawne, ponieważ liczba jodowa tłuszczów jest miarą nienasyconych wiązań w tłuszczach i oznacza się ją za pomocą jodu, a zawartość laktozy i cukrów redukujących oznacza się innymi metodami niż miareczkowanie roztworem KOH.



📡 Brak połączenia internetowego