KWALIFIKACJA SPC1 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 30.
W którym zakresie temperatur należy podgrzewać masę jajowo-cukrową podczas produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego metodą na ciepło?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Podczas produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego metodą na ciepło, masa jajowo-cukrowa powinna być podgrzewana do temperatury 37–42 °C. Jest to zakres temperatury, który pozwala na odpowiednie rozpuszczenie cukru oraz częściowe "nagotowanie" jaj, co z kolei zapewnia lepszą strukturę i stabilność ciasta. Podgrzewanie masy w tym zakresie temperatur sprzyja również lepszemu wytworzeniu się piany z białek, co jest kluczowe dla lekkości i puszystości biszkoptu. Wybór tej odpowiedzi opiera się na standardowych praktykach cukierniczych i wiedzy specjalistycznej z zakresu przygotowywania ciast.



📡 Brak połączenia internetowego