KWALIFIKACJA ROL12 - CZERWIEC 2023 (test 3)

PYTANIE NR 34.
W ramach nadzoru właścicielskiego w kierunku pałeczek Salmonella i Campylobacter obowiązkowo pobiera się próbki z tusz
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W ramach nadzoru właścicielskiego, szczególnie w kontekście zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność, istotne jest monitorowanie obecności bakterii Salmonella i Campylobacter. Te patogeny są często związane z drobiem, dlatego obowiązkowe pobieranie próbek dotyczy tusz brojlerów, czyli młodych kur hodowanych na mięso. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności w Polsce i Unii Europejskiej nakładają szczególne wymogi na producentów drobiu w celu minimalizacji ryzyka związanego z tymi bakteriami. W przypadku tusz wieprzowych, wołowych i końskich, choć również istnieją przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, to priorytetowe monitorowanie Salmonella i Campylobacter dotyczy przede wszystkim drobiu.



📡 Brak połączenia internetowego