KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 7.
W wyniku podziału zasadniczego ćwierćtuszy wołowej przedniej, uzyskuje się następujące elementy zasadnicze:
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Podział zasadniczy ćwierćtuszy wołowej przedniej obejmuje oddzielenie poszczególnych części mięsnych, które są standardowo wykorzystywane w przemyśle mięsnym i gastronomii. Antykot to część mięsa znajdująca się przy żebrach, charakteryzująca się dużą zawartością mięsa i niewielką ilością tłuszczu. Szyja, karkówka i rozbratel to kolejne elementy, które uzyskuje się z przedniej części tuszy, a każdy z nich ma swoje specyficzne zastosowanie w kuchni. Łopatka jest dobrze umięśnioną częścią, często wykorzystywaną do gulaszy czy pieczeni. Szponder, mostek i goleń przednia to pozostałe elementy, które uzyskuje się w wyniku podziału zasadniczego ćwierćtuszy wołowej przedniej. Wymienione części odpowiadają standardowemu podziałowi mięsa wołowego stosowanemu w Polsce.



📡 Brak połączenia internetowego