KWALIFIKACJA SPC7 - CZERWIEC 2020

PYTANIE NR 33.
Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przy oznaczaniu zawartości białka w mięsie metodą Kjeldahla.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Metoda Kjeldahla jest standardową metodą oznaczania zawartości azotu, a pośrednio białka, w próbkach organicznych, takich jak mięso. Proces ten składa się z trzech głównych etapów: mineralizacji "na mokro", destylacji i miareczkowania. W pierwszym etapie, próbka jest poddawana mineralizacji "na mokro" w obecności stężonego kwasu siarkowego (H2SO4), co prowadzi do rozkładu materii organicznej i przekształcenia azotu organicznego w amonowy (NH4+). Następnie, w procesie destylacji, amoniak (NH3) jest uwalniany z roztworu alkalicznego i destylowany do odbieralnika zawierającego kwas borowy. Ostatecznie, zawartość amoniaku jest oznaczana przez miareczkowanie roztworem kwasu solnego (HCl) lub siarkowego (H2SO4). Poprawna odpowiedź to zatem: "Mineralizacja ,,na mokro", destylacja, miareczkowanie."



📡 Brak połączenia internetowego