KWALIFIKACJA HAN1 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 15.
Które z wymienionych towarów są wrażliwe na niską wilgotność powietrza?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Świeże owoce i warzywa są najbardziej wrażliwe na niską wilgotność powietrza spośród wymienionych towarów. Niska wilgotność powietrza powoduje szybką utratę wody przez owoce i warzywa, co prowadzi do ich więdnięcia, wysychania i utraty jakości. Optymalna wilgotność względna dla przechowywania większości świeżych owoców i warzyw wynosi od 85% do 95%. W przeciwieństwie do tego, cement i zaprawy klejowe oraz książki i wyroby papiernicze lepiej zachowują się w suchym środowisku. Tkaniny i artykuły odzieżowe są mniej wrażliwe na niską wilgotność niż świeże produkty.



📡 Brak połączenia internetowego