KWALIFIKACJA SPC2 - TEST WIEDZY NR 8

PYTANIE NR 35.
Zidentyfikuj potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z obsługą maszyn do produkcji wyrobów spożywczych, które mogą wynikać z poniższej tabeli dotyczącej czyszczenia i konserwacji urządzeń:
Czynność Częstotliwość Środek czyszczący
Czyszczenie powierzchni roboczych Co 8 godzin Woda i mydło
Smarowanie części ruchomych Co 2 tygodnie Olej silikonowy
Czyszczenie filtrów powietrza Co miesiąc Woda i środek czyszczący na bazie alkoholu
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Wszystkie wymienione czynności mogą prowadzić do zanieczyszczenia wyrobów spożywczych, jeżeli nie są przeprowadzane prawidłowo. Detergent może dostać się do żywności podczas czyszczenia powierzchni roboczych, olej silikonowy może zanieczyścić żywność podczas smarowania części ruchomych, a filtry powietrza mogą wprowadzić zanieczyszczenia do żywności, jeżeli nie są regularnie i prawidłowo czyszczone.



📡 Brak połączenia internetowego