(
Zapomniałem hasła
)
ZALOGUJ SIĘ
ZAREJESTRUJ SIĘ
STRONA GłÓWNA
TWÓJ PAKIET PREMIUM
MOJE WYNIKI
MOJE EGZAMINY
PRÓBNE EGZAMINY ZAWODOWE
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
NAUKA ZDALNA
GENERATOR TESTÓW
ARCHIWUM ARKUSZY
WSPÓŁPRACA
KONTAKT
ZAINSTALUJ APLIKACJĘ
LOGOWANIE
(
Zapomniałem hasła
)
ZALOGUJ SIĘ
LUB
ZAREJESTRUJ SIĘ
STRONA GŁÓWNA
TWÓJ PAKIET PREMIUM
MOJE WYNIKI
MOJE EGZAMINY
PRÓBNE EGZAMINY ZAWODOWE
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
NAUKA ZDALNA
GENERATOR TESTÓW
ARCHIWUM ARKUSZY
WSPÓŁPRACA
KONTAKT
KWALIFIKACJA SPC4 - WRZESIEŃ 2015
Udostępnij jako egzamin
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
Pytanie 1 - brak odp.
Pytanie 2 - brak odp.
Pytanie 3 - brak odp.
Pytanie 4 - brak odp.
Pytanie 5 - brak odp.
Pytanie 6 - brak odp.
Pytanie 7 - brak odp.
Pytanie 8 - brak odp.
Pytanie 9 - brak odp.
Pytanie 10 - brak odp.
Pytanie 11 - brak odp.
Pytanie 12 - brak odp.
Pytanie 13 - brak odp.
Pytanie 14 - brak odp.
Pytanie 15 - brak odp.
Pytanie 16 - brak odp.
Pytanie 17 - brak odp.
Pytanie 18 - brak odp.
Pytanie 19 - brak odp.
Pytanie 20 - brak odp.
Pytanie 21 - brak odp.
Pytanie 22 - brak odp.
Pytanie 23 - brak odp.
Pytanie 24 - brak odp.
Pytanie 25 - brak odp.
Pytanie 26 - brak odp.
Pytanie 27 - brak odp.
Pytanie 28 - brak odp.
Pytanie 29 - brak odp.
Pytanie 30 - brak odp.
Pytanie 31 - brak odp.
Pytanie 32 - brak odp.
Pytanie 33 - brak odp.
Pytanie 34 - brak odp.
Pytanie 35 - brak odp.
Pytanie 36 - brak odp.
Pytanie 37 - brak odp.
Pytanie 38 - brak odp.
Pytanie 39 - brak odp.
Pytanie 40 - brak odp.
zatwierdź
PYTANIE NR 14.
Do rozmrażania półtusz i ćwierćtusz należy zastosować metodę
A.
natrysku zimną wodą.
B.
owiewania.
C.
leżakowania w solance.
D.
nadmuchu gorącym powietrzem.
Zostaw bez odpowiedzi
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
1. **Owiewanie** - Jest to metoda polegająca na rozmrażaniu mięsa poprzez przepływ powietrza o kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Jest to jedna z najczęściej stosowanych metod w przemyśle mięsnym, ponieważ pozwala na równomierne rozmrażanie bez ryzyka nadmiernego wzrostu bakterii. 2. **Natrysk zimną wodą** - Ta metoda jest rzadko stosowana do rozmrażania półtusz i ćwierćtusz, ponieważ może prowadzić do utraty wartości odżywczych mięsa oraz zwiększenia ryzyka kontaminacji mikrobiologicznej. 3. **Leżakowanie w solance** - Metoda ta jest stosowana głównie do peklowania mięsa, a nie do jego rozmrażania. Solanka może wpłynąć na strukturę mięsa i jego smak, co nie jest pożądane w procesie rozmrażania. 4. **Nadmuch gorącym powietrzem** - Ta metoda może prowadzić do zbyt szybkiego rozmrażania zewnętrznych warstw mięsa, podczas gdy wewnętrzne warstwy pozostają zamrożone. Może to również prowadzić do rozwoju bakterii na powierzchni mięsa. Na podstawie analizy powyższych metod, poprawną odpowiedzią jest "owiewania", ponieważ jest to najbezpieczniejsza i najczęściej stosowana metoda rozmrażania półtusz i ćwierćtusz w przemyśle mięsnym.
Sprawdź odpowiedź
<< Poprzednie
Następne >>
Sprawdź cały test
Sprawdź odpowiedź
Następne >>
<< Poprzednie
Sprawdź cały test
Udostępnij jako egzamin
submit_confirm
×
📱
Zainstaluj aplikację
Szybszy dostęp do testów
Zainstaluj
×
📡 Brak połączenia internetowego