KWALIFIKACJA SPC1 - CZERWIEC 2019

PYTANIE NR 4.
Drożdże są przydatne do produkcji, jeśli na podstawie oceny organoleptycznej stwierdzono, że posiadają
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Drożdże o dobrej jakości, przydatne do produkcji, powinny charakteryzować się muszlowym przełomem. Oznacza to, że po przełamaniu kawałka drożdży, powierzchnia przełomu powinna być nierówna, przypominająca strukturę muszli. Taka cecha świadczy o właściwej strukturze i świeżości drożdży. Biały nalot, mazista konsystencja czy zapach rozkładającego się białka są oznakami zepsucia lub nieprawidłowego przechowywania drożdży, co dyskwalifikuje je do użycia w produkcji. Muszlowy przełom jest zatem kluczowym wskaźnikiem jakości drożdży w ocenie organoleptycznej.



📡 Brak połączenia internetowego